Intampinarea Domnului

fragment din cartea VIATA MAICII DOMNULUI

Fecioara Maria L-a născut pe Iisus în chip minunat şi nu avea nevoie de curăţire. Prin firea fecioriei, pântecele său a rămas închis, rămânând astfel pururea fecioară. Dar fiindcă atât ea cât şi bătrânul Iosif erau iubitori de Lege, ei au purces către templu la 40 de zile după naşterea Pruncului pentru ritualul curăţirii. Potrivit legii evreieşti femeile care au născut, trebuiau să aducă jertfă două turturele sau doi pui de porumbel.

Astfel că Maria şi Iosif s-au arătat împlinitori de Lege, ducându-L pe Pruncul Iisus la Templu. Aici, la Templul sfânt, slujea Simeon, un om atât de bătrân de zile, încât nu se ştia pe pământ că ar mai fi altul mai bătrân decât el. Dar care este pricina pentru care Dumnezeu îi lungise zilele mai mult decât altor oameni?

El se îndoise în trecut că va putea exista naştere din fecioară, iar acum primind în braţele sale pe Domnul, pe Cel iubit, inima i-a tresăltat de bucurie strigând: ,,Acum slobozeşte pe robul tău, Stăpâne!”. Lui Simeon i se vestise că nu va vedea moartea, până nu va vedea pe Unsul Domnului, pe Mesia, iar acum că L-a primit pe Prunc s-a bucurat cu duhul. Bătrânul Simeon, luând Pruncul în braţe a proorocit că Iisus va fi lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă a poporului Său. ,,Lumină şi Slavă tuturor, Hristos a venit din cer pe pământ şi a îmbrăcat trup de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria”; toate acestea au fost făcute cunoscute de dreptul Simeon, iar Iosif şi Maria se mirau de aceste minunate cuvinte.

Fecioara Maria va afla din gura bătrânului nu numai cele fericite, dar şi cele nefericite, căci acesta i-a proorocit: ,,Şi prin sufletul tău va trece sabie!”. Iar prin aceste cuvinte, dreptul Simeon, care s-a odihnit apoi gustând trecerea la cele cereşti, a vrut să arate durerea de Maică pe care aceasta o va simţi în zilele prigonirii Fiului său şi în vremea Sfintelor Patimi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: