Logodna Fecioarei Maria cu dreptul Iosif

Fragment din cartea VIATA MAICII DOMNULUI

Împlinindu-se zilele slujirii sale în Templu, Preasfânta Fecioară trebuia de acum să meargă în lume, căci urma să împlinească cincisprezece ani şi nu mai era un copil.
Drepţii Ioachim şi Ana trecuseră între timp la Domnul, astfel că Maria rămăsese orfană, avându-i ca sprijin şi îndrumători doar pe arhiereii Templului. Împlinindu-se aceste zile, arhiereii au ţinut sfat îndelung, gândindu-se cum e mai potrivit să facă pentru ca Maria să-şi păstreze virtutea şi sfinţenia.
Au hotărât astfel să o încredinţeze unui bătrân cuvios, dintre aceia care
veneau la Templu şi participau la adunările liturgice. Preotul Zaharia a chemat doisprezece bătrâni cuvioşi în Templul Sfânt şi le-a dat câte un toiag spunându-le:
,,Al cui toiag va odrăsli, aceluia îi vom da fecioara în grijă!”
Iar în adunare se afla şi bătrânul şi înţeleptul Iosif care primi şi el un toiag. A doua zi, mergând cu toţii în Sfânta Sfintelor, au aflat toiagul lui Iosif înverzit
şi odrăslit.
O porumbiţă albă, după mărturia Fericitului Ieronim, s-a aşezat pe acest toiag, ca semn că Iosif era bărbatul cel mai potrivit pentru a se îngriji
de Preacurata Fecioară.
Astfel, dreptul Iosif a dus-o pe Maria la casa lui, dar nu ca pe o soţie, ci ca pe o logodnică, pentru a-i păzi curăţenia şi sfinţenia. Şi s-a văzut încă de la
această fragedă vârstă demnitatea ei de Împărăteasă, căci Mariei i-au fost încredinţate cele două fiice ale lui Iosif pentru a le sfătui şi a le face mai înţelepte.
Iar acest lucru, că Iosif a păzit ca pe ochii din cap sfinţenia şi fecioria Maicii Domnului, îl putem înţelege şi din aceea că el era trecut de 70 de ani, şi nu se cuvenea din cauza vârstei înaintate a-i fi soţ. Pentru acestea, Maria a sporit cu înţelepciunea şi sfinţenia păstrându-se neprihănită, făcându-se astfel vrednică de a fi locaş cuvenit al lui Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu să vină la oameni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: