Parintele Gavriil Stoica in memoriam 25 august

Parintele Gavriil Stoica este cunoscut indeobste ca duhovnicul de la Manastirea Zamfira. Nascut in ziua de 21 februarie 1935, in localitatea Aninoasa, din judetul Arges, parintele Gavriil a adormit in Domnul intr-o zi de duminica, in data de 25 august 2008.

O excelenta carte despre viata si invataturile Parintelui puteti comanda pe www.edituracristimpuri.ro

Parintele Gavriil Stoica s-a nascut intr-o familie evalvioasa, alaturi de alti noua copii. Parintii sai, Stelian si Maria, se trageau si ei din parinti foarte buni, crestini si gospodari. Dupa numele sau de botez, Gheorghe, parintele s-a nascut intr-o familie credincioasa, in care se postea, se facea rugaciune si se traia in frica de Dumnezeu. La un moment dat, imbolnavindu-se de inima si stand la pat, tanarul Gheorghe a avut vreme sa acorde mai multa atentie cartilor bisericesti.

Drept urmare, el a pasit in viata monahala in ziua de 25 iunie 1953, la varsta de numai 17 ani. Despre acea zi, parintele isi amintea cu drag, zicand: „Am plecat la manastire, dar cu convingerea ca daca m-as mai naste de o mie de ori, tot calugar m-as face!” Tanarul Gheorghe a fost tuns in monahism la Manastirea Slanic, unde va si sluji ca diacon, pentru o vreme.

Mai apoi, el a fost randuit ierodiacon, slujitor la Manastirea Curtea de Arges, langa Moastele Sfintei Filofteia. Incepand cu anul 1956, parintele Gavriil a inceput sa se spovedeasca la parintele Arsenie Papacioc, alaturi de care va ramane pana la moarte, in pofida perioadelor petrecute in inchisoare, cand de unul, cand de celalalt. In anul 1961, parintele va termina cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Bucuresti.

In ziua de 25 august 1964, securistii l-au arestat pe parintele Gavriil. Dupa cateva zile petrecute la centrul Securitatii din Curtea de Arges, parintele a fost dus in Bucuresti, unde vreme de aproape opt luni a fost anchetat incontinuu. Amenintandu-l cu o pedeapsa de pana la 14 ani de inchisoare, comunistii s-au straduit cat au putut spre a-l face colaborator al lor.

Cuvantul parintelui a fost statornic, pana in sfarsit el marturisind acelasi lucru: „Nu, domnule, nu pot sa colaborez. Iuda, din mine nu puteti sa faceti. Nu pot sa vand pe fratii mei. Ori Hristos, ori nimic. Ori imi duc viata pe care i-am fagaduit-o lui Dumnezeu, de calugar, ori mai bine nu ma nasteam. Faceti ce vreti. Daca am facut asa de rau, puneti catusele. Condamnati-ma si pace voua!”

Parintele Gavriil a fost arestat de Securitate, numai si numai pentru ca nu a vrut sa devina colaborator. Din memoriile parintelui, cand a venit la el, securistul i-a zis: „Ce-i prostia asta de calugarie, mai?! Insoara-te, ia-ti femeie, va dam servici la amandoi, va dam pedeapsa cu suspendare si colaboram. Tu nu esti baiat prost, nu putem sa colaboram?!” Mai tarziu, parintilor sai, acelasi om le-a spus: „Stoica, daca nu se incapatana sa nu colaboreze cu noi, nu facea inchisoare.”

Cu toate acestea, motivul rostit a fost acela ca parintele facea parte din grupul misionar al parintelui Nicodim Mandita. In acea vreme, parintele Gavriil slujea la Manastirea Curtea de Arges, unde era randuit la Sfintele Moaste, spre a binecuvanta credinciosii. Spre a le putea darui carti de rugaciune si de indrumari duhovnicesti, parintele Gavriil a luat legatura cu un ucenic al parintelui Nicodim Mandita, care aducea materiale din localitatea Bunesti, judetul Arges. Parintele Gavriil a cerut carti despre pacatul avortului, despre fumat si injuraturi, despre Sfanta Cruce si despre Vietile Sfintilor. Drept urmare, respectivul i-a adus parintelui foarte multe carti.

Sentinta a fost scurta: patru ani de inchisoare. Dupa cele opt luni de anchetare petrecute in Malmaison si dupa alte sase saptamani petrecute in inchisoarea Jilava, in Bucuresti, parintele a fost trimis la inchisoarea Aiud. In zilele de anchetare, pe cand se afla la Malmaison, parintele abia implinise 30 de ani. Fiind incadrat la munca, parintele putea sa isi scurteze perioada de detentie. In perioada petrecuta la Aiud, parintele a fost mutat prin 12 sectii ale inchisorii, in speranta ca se va gasi locul in care munca sa ii fie anevoioasa. Din mila Domnului, parintele Gavriil s-a descurtat foarte bine in toate sectiile (masini, arcuri, impletituri, slaif, cosuri, transport de piese, sobe).

In toamna anului 1967, parintele iesea pe portile inchisorii Aiud, pornind spre mult-iubita lui manastire. In chilia parintelui, din Curtea de Arges, se afla pe atunci fratele sau, parintele Iustinian, venit de la Manastirea Slatina, din Moldova. Fratele parintelui, anume parintele Iustinian Stoica, a ajuns mai apoi econom al Schitului Prodromu, schitul romanesc din Sfantul Munte Athos.

Neputand ramane in Curtea de Arges, din pricina securistilor, parintele Gavriil Stoica s-a indreptat spre Manastirea Cheia, unde se afla parintele Arsenie Papacioc, trimis aici de la parohia Filea. La parintele Iustinian, parintele Arsenie lasase pentru parintele Gavriil urmatorul mesaj:”Spune-i lui parintele Gavriil ca ii pastrez postul liber, pana scapa.” Cu parintele Arsenie, parintele Gavriil nu se mai intalnise de noua ani, insa dupa eliberare cei doi au ramas nedespartiti pana la moarte; fiecare ii era duhovnic celuilalt.

In ziua de 25 august 1972, parintele Gavriil Stoica a fost hirotonit ieromonah, adica preot. In ziua de 1 august 1978, la varsta de numai 34 de ani, parintele Gavriil Stoica a ajuns la Manastirea Zamfira. Ajungand in manastire, parintele si-a pus pe picioare o casa avariata de cutremur, in care a locuit pana la trecerea sa la cela vesnice. Din cei peste 30 de ani de preotie, vreme de 17 ani, el a slujit si in parohia vecina, ca preot peste doua sate. In manastire, parintele a fost numit duhovnic al maicilor, in pofida dorintei lui de a nu primi aceasta sarcina.

Parintele Gavriil Stoica a trecut la cele vesnice in noaptea zilei de 25 august 2008, la varsta de 74 de ani, fiind inmormantat in Manastirea Zamfira, unde a slujit vreme de cateva decenii.

Teodor Danalache

One response to this post.

  1. Posted by Ortodox on 24 august 2011 at 20:01

    Pildă VIDEO: Despre fapta milei şi iubirea de aproapele !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: