Pereţi de biserică ,,pictaţi de îngeri”
La 28 de kilometri de Bucureşti, pe malul unui lac de acumulare al Argeşului, situat la graniţa dintre judeţele Ilfov şi Giurgiu şi amintind de defunctul proiect Dunăre-Bucureşti, se află o biserică pe care am putea-o găsi modestă dacă luăm în considerare exteriorul. Acoperişul de tablă, crucea de pe turla principală uşor înclinată, pereţii exteriori fără strălucire nu dau de bănuit că înăuntru cineva ar putea găsi o comoară. Da! La Biserica Drăgănescu se poate vorbi de o comoară de spiritualitate: pictura lui Arsenie Boca de o unicitate şi o originalitate afară de fire. Pereţii bisericii par de-a dreptul pictaţi de îngeri nu de un om. Meticulozitate, stăruinţă, credinţă puternică şi lucrare în Duh. Iată, câteva coordonate ale picturii bisericii Drăgănescu. Pe lângă acest ospăţ duhovnicesc asigurat de frumoasele linii ale personajelor sfinte pictate aici şi de mesajele biblice scrise cu migală de Arsenie Boca, aici întâlneşti şi un preot paroh modest, zâmbitor şi binevoitor care explică fiecare scenă pictată de marele duhovnic cu o răbdare ieşită din comun.
Cum a ajuns părintele Arsenie la Drăgănescu
Prin intermediul părintelui paroh Lucian Răzvan Petcu am aflat că părintele Arsenie Boca a pictat aici vreme de 15 ani. Aşa se explică faptul că fiecare linie, fiecare semn, fiecare umbră îşi au rostul lor bine definit în acest ansamblu de picturi în tempera, în această frescă unică. Într-o scenă în care este înfăţişată mănăstirea de la Voroneţ în miniatură, cu lupa se poate observa că sunt pictate chiar şi chipurile sfinţilor. Precizia şi meticulozitatea prăintelui Arsenie nu credem că au fost învăţate atunci când a absolvit Belle – Arte. Mult mai lesne este a crede că tot timpul ,,Sfântul Ardealui” (aşa cum este supranumit) a avut asistenţă divină. În fapt ni se confirmă, aici, că Părintele Arsenie Boca nu se apuca să picteze decât urmând anumite reguli, destul de stricte, incluzând rugăciunea şi purtarea unui culion alb.
La Drăgănescu, Arsenie Boca a ajuns la rugăminţile Maicii Zamfira soră a soţiei părintelui Savin care a fost paroh al acestei biserici. Pe perioada în care a lucrat la pictură a locuit în casa parohială. Erau vremuri în care părintele Arsenie era căutat de sute de persoane, iar biserica era în permanenţă plină. Ca semn de omagiu pentru cel care a lăsat Ortodoxiei româneşti această operă fără corespondent pe mapamond, locuitorii au ridicat în curtea bisericii o troiţă.
Elemente de originalitate
Biserica de la Drăgănescu, cu hramul Sfântul Nicolae, a fost ridicată în 1870, fiind rezidită în 1937 prin strădania preotului Savin Bunescu. Pe pisania bătută în piatră de marmură de la intrare, alături de ctitori şi binefăcători apare şi numele celui care s-a ostenit 15 ani cu pictura. Pictura are o anumită rânduială, o tematică exactă, o armonie a exerciţiului artistic fără seamăn. Scenele care impresionează cel mai mult sunt ,,Biserica şi Lumea”, ,,Învierea Domnului”, ,,Nunta fiului de împărat”. Personajele grăiesc prin gesturi sau expresia feţei, iar liniile de contur au mesaje scrise care întăresc ideea de unitate în diversitate. Un alt element de orginalitate este acela că niciun personaj nu seamănă cu celălalt. Fiecare chip are ceva personal de parcă Arsenie Boca a lucrat având ca modele chiar sfinţii pictaţi.
De străvederea părintelui Arsenie ne putem convinge dacă luăm în considerare faptul că deasupra scenei ,,Biserica şi lumea” a fost pictat chipul Sfântului Daniil Sihastru cu mulţi ani înainte de a fi canonizat. Nu e singurul lucru minunat legat de pictura de aici.
În zilele noastre
Părintele Lucian Răzvan Petcu refuză de obicei să dea interviuri sau să vorbească excesiv de personalitatea părintelui Arsenie Boca. Pentru că grupul nostru de pelerini a fost unul care a amuţit de atâta frumuseţe văzută în jur, părintele a făcut o concesie şi ne-a spus cam ce gânduri are în legătură cu biserica la care este paroh. ,,Am făcut lucrări de consolidare acum dorim să trecem la faza a doua a acestor lucrări. Ne interesează în primul rând exteriorul, deşi este cert că trebuie să păstrăm cu sfinţenie şi ce avem aici în interior. S-a depus, din păcate, pe pictură un strat de fum şi de aceea am luat măsura să nu mai aprindem lumânări în biserică. Oricum ce s-a depus se poate curăţa. Să nu uităm că părintele Arsenie a făcut o lucrare trainică. Nu ştim exact ce materii a folosit când a pictat, probabil că a avut o reţetă secretă, dar una peste alta pictura s-a păstrat foarte bine ţinând cont de vechimea ei. Am încredere că o viitoare restaurare a picturii ar putea readuce strălucirea picturii originale” ni s-a confesat părintele Petcu.
La Biserica Drăgănescu găseşti armonia, bucuria şi echilibrul din cele dumnezeieşti. Rolului vădit catehetic al acestei lucrări, al acestei picturi fără egal, te face să te simţi în contact cu Împărăţia de sus. Este un prilej unic să te întâlneşti cu predici ,,zugrăvite” pe pereti. Este un prilej special în a te întalni cu o Evanghelie vie, care vorbeşte prin culori.
A consemnat Cristian Şerban (vara anului 2008)