Minunea inmultirii pestilor si a painilor

Înmulţirea peştilor şi a pâinilor, una dintre cele mai răsunătoare minuni făcute de Iisus în epocă, este de asemenea una care a stârnit curiozitatea cercetatorilor. Vedem piatra pe care, conform mărturiei evanghelistului Luca, Iisus a aşezat peştii şi pâinile cu care a săturat 5000 de bărbaţi. Această piatră este reală, există şi se află în zilele noastre sub altarul bisericii din localitatea Taphau, sub muntele cunoscut cu numele de cel al Fericirilor.

Iisus a înmulţit hrana din 5 pâini şi 2 peşti. A aşezat lumea pe grupuri de către 50 de oameni (Luca 9,14) şi a săturat 5000 de oameni. După ce mulţimile au mâncat, s-au strâns 12 coşuri. Ioan Gură de Aur leagă numărul coşurilor de numărul ucenicilor lui Hristos spunând şi că cinci pâini din această minune şi şapte coşuri din alta înmulţire a pâinii prezentată de evanghelii, dau tot 12. Caracterul mistic al acestei adunări rezidă chiar din întrebările pe care Iisus le pune ucenicilor pe seama acestor cifre, atunci când vorbeşte de aluatul fariseilor .

Dincolo de aspectul mistic există dovada palpabilă a minunatei pietre, loc care atestă minunea înmulţirii peştilor şi pâinilor, dar şi locaşul sfânt construit pe acest loc.

Biserica din Taphau aflată pe muntele cunoscut ca fiind Muntele Fericirilor. Aici a rostit Iisus Predica de pe Munte:

Fericiţi cei săraci cu duhul, că a acelora este Împărăţia Cerurilor.
Fericiţi cei ce plâng, că aceia se vor mângâia.
Fericiţi cei blânzi, că aceia vor moşteni pământul.
Fericiţi cei ce flămânzesc şi însetează de dreptate, că aceia se vor sătura.
Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui.
Fericiţi cei curaţi cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu.
Fericiţi făcătorii de pace, ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.
Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate, ca a lor este împărăţia cerurilor.
Fericiţi veţi fi voi când va vor ocărî şi va vor prigoni şi vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, minţind din pricina Mea. Bucuraţi-vă şi vă veseliţi, că plata voastră multă este în ceruri. (Matei 5:2-12; Cf. Luca 6:20-26)

One response to this post.

 1. Hristos s-a Inaltat!
  Am avut marea fericire sa calc pe urmele Mantuitorului nostru in acele locuri unde El a propovaduit Evanghelia Sa timp de trei ani si jumatate , in tinutul Galileii. Am ajuns si la Biserica mentionata in articol ridicata pe locul unde Domnul Iisus Hristos a rostit cea mai frumoasa predica , aceea de pe Munte (in realitate un deal cu pante domoale)in care ne da cheile intrarii in Imparatia Tatalui.
  Minunat tinut , incarcat de vibratii pe care sufletul celui credincios le percepe, le primeste si raspunde la rezonanta lor.
  Doamne ajuta-ne si ne miluieste!

  PS revin cu o mai veche problema despre care am discutat , si anume o posibila publicare a unor marturii despre preotul Ilarion Felea , marturisitor al Lui Hristos si martir pentru credinta, decedat in inchisoarea Aiud in 1961.
  Am initiat un alt blog dedicat parintelui Ilarie , este la inceput de tot , daca vreti il puteti vizita si citi textele de la ACASA si DESPRE , titlul blogului este Blog Crestin Ortodox dedicat in memoria Pr Ilarion Felea iar numele meu de intrare este cristinadavidniculiu.wordpress.com
  Fiul unchiului mamei traieste si ar putea fi intervievat cu un reportofon , dar este un mic inconvenient, el locuieste in Bucuresti. Spuneti-mi va rog ce credeti ca s-ar putea face.
  Va multumesc dinainte,
  Cristina David

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: