Cugetari Petre Tutea (IX)

81. Eu am afirmat odatã într-un salon, cã Platon este miscarea spiritului înlãuntru eternitãtii. Cînd gîndim, toti sîntem platonicieni. Dacã eu încerc sã gîndesc universul, trebuie sã mut Biblia în universul înghetat al ideilor platonice. Asta înseamnã meditatia. Platon a intuit cel mai bine jalea omului neputincios în fata esentelor.

82. Fatã de mãretia lui Hristos, Platon e un personaj mãruntel si cuviincios. Pe Platon poti sã-l scuturi si constati cã arhetipurile lui sînt filozofice, dar dacã muti arhetipurile acstea în în religia lui Hristos, devin modurile în care el vede divinitatea. Platon n-are divinitate, pentru cã la el divinitatea e un simplu ”demiurg”, ceea ce în greceste înseamnã ”meserias”.

83. Am dorit dintotdeauna sã fac o tezã de doctorat cu tema Aflarea în treabã ca metodã de lucru la români.

84. La întrebãrile fundamentale ”de ce?” si ”în ce scop?” aporetica ruralã româneascã rãspunde: ”d-aia”.

A venit odatã un frantuz la noi, cu niste masini, iar una nu functiona tocmai cum trebuie. Dar românul zice: merge si asa! Trebuie sã scãpãm de acest ”mege si asa”; cã ”merge si asa” înseamnã cã merge oricum. Nu oricum, nu oriunde, nu oricînd si nu orice.

85. La puscãrie am demonstrat vreme de douã ore cã istoria românilor dezgolitã de crucile de pe scuturile voievozilor e egalã cu zero. Cã doar voievozii nu s-au bãtut pentru ridicarea nivelului de trai! Istoria se face cu Biserica.

86. Cum vãd participarea românilor de acum la mîntuirea lor? – Simplu. Ducîndu-se la bisericã. Si folosind stiinta ca peria de dinti. Tot ce spune stiinta sã nu-i lase cu gura cãscatã si tot ce spune un popã de la Cucuietii din Deal sã considere adevãr ritualic.

87. Am fãcut o mãrturisire într-o curte cu sase sute de insi, în închisoarea de la Aiud. Fratilor, am zis, dacã murim toti aici, în haine vãrgate si în lanturi, nu noi facem cinste poporului român cã murim pentru el, ci el ne face onoarea sã murim pentru el!

88. Protestantismul est o religie coborîtã la rangul de moralã pentru grãdinita de copii.

89. Pudoarea crestinã e atît de purã, încît carnea eroticului crestin, capãtã pecetea spiritului, ceea ce pînã la crestini n-a realizat nimeni.

90. Eu cred cã rãzboiul nu e fãcut de oameni; e mult prea serios. Îl face Dumezeu. Cum ne dã si cutremure, ne dã si rãzboi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: