Cuviosul Paisie Aghioritul si Parintele Gavriil. Dialoguri in Duh

Această lucrare poartă în sine binecuvântarea şi mângâierea Părintelui Gavriil Stoica, pe de o parte pentru că s-a născut mai întâi ca idee, apoi ca proiect, chiar în chilia distinsului duhovnic de la Zamfira, şi pe de altă parte fiindcă împlineşte un vis al părintelui în a-şi vedea publicate laolaltă articolele de credinţă apărute sub genericul ,,Din suflet către suflete”, găzduite la jumătatea anilor 90’ de un săptămânal ploieştean. Această carte s-a născut cu multă trudă, reconstituind din pagini îngălbenite de ziar, gândurile ziditoare ale Părintelui cuminte, blând şi înţelept care s-a ocupat de destinul mănăstirii Zamfira vreme de 30 de ani.
Când s-a trecut la redactarea cărţii, un fior duhovnicesc a dat semnalul că învăţăturile şi scrierile Părintelui Arhimandrit Gavriil seamănă mult cu cele ale Cuviosului Paisie Aghioritul, care s-a nevoit în Muntele Athos. Astfel s-a născut acest dialog în Duh, care pe de o parte arată că nu trebuie să alergăm după sfinţenie la mii de kilometri depărtare, sfinţenia fiind chiar lângă noi (chiar în casnicii noştri), iar pe de altă parte indicând că monahismul românesc, prin vârfurile sale, nu este cu nimic mai prejos decât monahismul athonit. De fapt Părintele Arhimandrit Gavriil Stoica, cunoscător al limbii vechi greceşti – şi suntem convinşi ai operei Cuviosului Paisie – a fost în permanentă legătură cu Athosul prin fratele său după trup, Justinian, econom al Schitului Românesc Prodromu din Sfântul Munte.
Cartea conţine şi mărturii despre cuvioşia cu care Părintele Gavriil a înţeles să slujească lui Dumnezeu şi să îmbrace haina monahală, precum şi trei interviuri inedite.
Un mare duhovnic, un mare caracter, un umăr pe care să plângi, un ascet cu suflet de copil, un apărător ferm al credinţei ortodoxe, un iubitor de flori şi de frumos; acesta a fost Arhimandritul Gavriil Stoica. Cartea poate fi comandată pe www.edituracristimpuri.ro.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: