Stalpnicii (Sfintii Simeon Stalpnicul, Ioan Stalpnicul, Daniil Stalpnicul)

Aceşti pustnici întăriţi în nenumărate încercări din care ieşeau biruitori nu se clinteau din atacurilor ale necuratului îşi urmau rugăciunea. Stâlpnicii se izolau „către cer” înălţându-şi stâlpi pe care îşi desăvârşeau lucrarea, înalţându-se astfel atât fizic cât şi spiritual deasupra pământului lumii. Această înălţare crea lăuntric însaşi sentimentul deslipirii – desfacerii legaturilor cu pământul.

Sfântul Ioan Stâlpnicul

Un astfel de exemplu il ofera egumenul Ioan „cel care statea pe stalp”. Acestuia i se arata mereu in vise venirea unui prunc. Intr-o zi un prunc s-a suit in varful muntelui si a aflat acolo o manastire mica langa care se afla egumenul Ioan care statea pe stalp. Acesta vazandu-l i-a zis: „Vino fiule caci tu esti acela ce adesea m-i se arata in vis ca unul ce a-i a-mi urma aici…”. Pruncul avea doar 6 ani iar calugarii ceilalti nu intelegeau cum de a venit singur prin acele locuri pustii.

Sfantul Simeon Stalpnicul

Copilul era Sfantul Simeon Stalpnicul – un alt mare stalpnic. Despre acesta putem spune ca el, de mic copil postea impreuna cu pustnicii si inca mai mult decat acestia. De la 7 ani el s-a rugat de monahi sa ii zideasca si lui un stalp langa cel al egumenului Ioan. Lui I s-a descoperit, datorita evlaviei toata imparatia diavolului si toate nalucirile. Invingandu-le cu staruinta si credinta lui i s-a dat de catre Domnul Isus putere asupra duhurilor necurate si a inceput a le goni din oameni si a tamadui boli. De dimineata pana la ora 9 el se ruga dupa care studia si scria carti pana la apus dupa care reincepea rugaciunea de seara, pana dimineata, fara somn. Cand se lumina poruncea somnului sa se apropie putin. Dup ace se odihnea isi relua cuvenita pravila. Venind intr-o zi un om foarte trist din pricina mortii feciorului si rugandu-l pe sfant sa il invie. Sfantul a cazut in rugaciune si apoi a spus: „mergi, du-te, fiul tau e viu!”. Acasa intr-adevar, cand a ajuns, fiul sau era viu si cu multa bucurie l-a adus sfantului sa ii multumeasca. Oamenii veneau la el iar Sfantul Simeon ii vindeca in numele Domnului de orice suferinta. Unii il pomeneau doar si crezand, se vindecau de suferinta lor.

Cuviosul Părinte Daniil Stâlpnicul

În viaţa cuviosului Părinte Daniil Stâlpnicul (11 decembrie) descoperim următorul episod, revelator în ceea ce priveşte omul cel ceresc şi natura cerească a Împărăţiei: S-a întîmplat odată că a venit Guvazie, împăratul Lazilor, la Leon, împăratul grecesc, pentru împăcare. Pe acela luîndu-l împăratul Leon, l-a dus la Cuviosul Daniil Stîlpnicul şi i l-a arătat, zicînd: „Această minune este în împărăţia mea!” Iar acela, minunîndu-se de răbdarea cuviosului, se închină nu numai sfîntului, ci şi turnului pe care sta el şi cu lacrimi zicea: „Mulţumesc, Ţie, Împărate ceresc, că eu, venind la împăratul pămîntesc, m-ai învrednicit a vedea pe bărbatul cel ceresc cum şi petrecerea lui”. Şi întorcîndu-se acel împărat al Lazilor în ţara sa, adeseori vorbea despre cuvios dregătorilor săi şi trimetea la dînsul scrisori, cerînd sfintele lui rugăciuni pentru apărarea împărăţiei sale. Şi era cuviosul Daniil spre mare mirare tuturor, celor de aproape şi celor de departe, străinilor, împăraţilor, cum şi la tot poporul, grecilor şi romanilor, cum şi barbarilor, care, venind la dînsul ca la îngerul lui Dumnezeu, îl chemau într-ajutor şi cu sfintele lui rugăciuni dobîndeau ce cereau.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: