Cand se taie porcul (fragment din cartea Cuviosul Paisie si Pr. Gavriil. Dialoguri in Duh)

Comanda cartea on line la cel mai mic pret de pe piata www.edituracristimpuri.ro

Spuneţi-mi despre sfârşitul de săptămână, cum să-l petreacă omul?

În primul rând creştineşte, aşa cum a lăsat Dumnezeu ziua de odihnă. Mi-aduc aminte că aveam enoriaşii la Zamfira şi au tăiat porcul în zi de Duminică. Şi pentru asta nu i-am împărtăşit un an-doi…Păi chiar în zi de duminică, atunci când se face Liturghie în Biserică!?…Să tai porcul?

 Păi numai pentru atât, Părinte?

 Cum adică să tai porcul, în zi de duminică?…Să înjunghii, să faci sânge în curte când Hristos se jertfeşte pe Altar?…Şi nici nu vii la biserică…Ei mi-au răspuns că atunci le-au venit copii…I-am împărtăşit în cele din urmă, dar i-am făcut un pic de ruşine, să-i ştie şi vecinii că au tăiat porcul în zi de duminică….

 Dar când se taie porcul de Crăciun?

Oamenii taie porcul cu câteva săptămâni înainte de Crăciun şi mănâncă din el de rămân apoi doar oasele şi afumătura. Măi, oameni de ce nu tăiaţi porcul chiar aproape de Crăciun? Să simţiţi şi voi mirosul de sarmale!…Posteşte postul, taie porcul să-ţi fie de sărbători şi mănânci apoi cât vrei!…Omul taie porcul şi-l termină până la Crăciun şi după Crăciun trece la fasole şi la putina de varză…Mai eşti creştin adevărat? Există tradiţia cu tăiatul de Ignat, dar tata ce făcea când eram mici…Nu tăia porcul înainte de Crăciun, alţii din sat tăiau. El se împrumuta un kilogram două de carne să facă un pic de sarmale înainte de Crăciun, ca să nu ne ispitească pe noi, mici fiind, cu şorici….Tăticul tăia porcul între Crăciun şi Anul Nou că atunci era şi miercurea şi vinerea zi de harţi şi apoi ducea şi carnea împrumutată de la vecini…Asta era înţelepciunea de părinte ca să nu ne facă pe noi, copii fiind, să poftim în post…

Mi-a venit o familie din Buzău care avea zece copii…Cel mai mic acea trei ani..Ca să vedeţi ce înseamnă educaţia!…Ce vede în casă la părinţi şi la fraţii cei mari, aia face!…Intraseră în postul mare…După prima săptămână toţi copiii şi părinţii s-au împărtăşit şi după aia au continuat să postească. Celui mic i se spunea: ,,Tu trebuie să te faci puternic! Să creşti mare! Să mănânci lăptic şi ouşoare… Noi mâncăm fasolică şi tu mănânci de dulce că eşti micuţ!…”. Dar ştii ce poziţie a luat cel mic, de doar trei ani!… ,,Ce eu nu sunt creştin!? Postesc şi eu cu voi!”. Şi a postit şi copilul, tot postul…

Şi în familia dumneavoastră cum era?

Eu nu l-am văzut pe tata beat! Nu l-am văzut fumând! Nu l-am văzut drăcuind sau înjurând… Ştiţi de ce mă înjura tata? Când se supăra mai tare zicea: ,,Mănăstirea mă-tii!”. Şi mă înjura de mănăstire, de parcă a fost o binecuvântare…Sigur că era o înjurătură de cele sfinte…Când m-am făcut mai mare, i-am zis că nu e bine să înjure aşa…Mămica mai drăcuia câteodată, dar el nu…S-a lecuit în armată! A avut un vis înfricoşător care l-a lecuit şi să fumeze…Când eram mai mărişor nici mama nu-l mai pomenea pe necuratul…Pentru că cine este diavolul în fond? Este vrăjmaşul lui Dumnezeu şi al nostru…Una este să-l dai necuratului pe câinele care a vrut să te muşte şi alta este să-l drăcui pe un creştin pentru care Hristos s-a răstignit!

Interviu cu Parintele Gavriil Stoica realizat de Razvan Bucuroiu, realizator TVR (fragment)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: