Vesmintele Sfintei Cuvioase Paraschiva

Se poate observa că în zilele de sărbătoare Sfântă Cuvioasa Parascheva poartă veşminte de culoare deschisă, iar în posturi, de culori închise. Veşmintele Cuvioasei Parascheva se schimbă de Crăciun, la începutul Postului Sfintelor Paşti (când primeşte un veşmânt închis la culoare), cu o zi înainte de Paşti (se pune un veşmânt alb, păstrat până după sărbătoarea Cincizecimii), cu o seară înainte de a fi scoasă din Catedrală şi după hram.

 În cursul anului, veşmintele Cuvioasei Parascheva se schimbă cu o seară înainte de pelerinajul pe ,,Calea Sfintilor”, de Crăciun, la începutul Postului mare, de Paşti – veşmânt care rămâne până după Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, iar după aceste sărbători, Sfânta Parascheva primeşte un veşmânt nou, care va fi schimbat la hramul următor. 

 În momentul în care are loc înveşmântarea moaştelor Sfintei Parascheva, Catedrala se închide. Preoţii desfac agrafele care prind veşmântul la spate, moaştele rămânând învelite într-un al doilea veşmânt care nu se schimbă niciodată. Se spune că acela este veşmântul în care s-au adus sfintele moaşte şi este că un fel de sigiliu. Acest giulgiu este dintr-o pânză de in, ros de trecerea anilor, şi care are înscris pe el, ca un sigiliu, blestemul lui Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam: ,,Blestemat să fie cel care va împrăştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva”.

            Noul veşmânt care se înfăşoară în jurul trupului Cuvioasei Parascheva este prins cu agrafe la spate în anumite locuri. Coroană din zonă capului sfintei, fixează veşmântul ca pe o broboadă. După ce sunt schimbate şi pernuţele care sunt în raclă – pernuţă de la capul sfintei şi pernuţă de la picioare, Cuvioasa Parascheva este aşezată în raclă. 

 

 Rugăciune către Sfânta Parascheva

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut toată făptură, nu întoarce faţa Ta de la noi păcătoşii, ca să nu vină asupra-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotinţă le săvârşim. Noi suntem păcătoşi, netrebnici şi plini de răutate; iar Tu eşti Izvorul vieţii şi al milostivirii. Nu ne lasă, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră a păcătoşilor, nici ne răsplăti noua după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câştiga milostivirea prin sârguinţă cea de toate zilele, dăruieşte-ne-o Tu că un îndurat mult-Milostiv. 

 SURSA:

http://www.crestinortodox.ro/sarbatori/sfanta-cuvioasa-parascheva/cand-imbracata-sfanta-parascheva-73096.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: