Sfanta Teodora de la Sihla

În legătură cu sfârşitul ei, se spune că egumenul schitului Sihăstria ar fi observat, mai multe zile în şir, câteva păsărele care intrau pe fereastră în trapeză, de unde luau fărâmituri de pâine şi poame, apoi zburau la munte, înspre Sihla. Doi ucenici, rânduiţi de egumen, au pornit pe calea arătată de păsări, ajungând până către vârful muntelui. Acolo un frate s-a urcat într-un brad, de unde a izbutit să zărească peştera în care trăia sfânta. Cuvioasa Teodora i-a chemat la ea şi le-a spus că se roagă de 40 de zile că Dumnezeu să-i trimită un duhovnic căruia să-i mărturisească păcatele şi să o împărtăşească înainte de a muri. I-a rugat să-i spună egumenului ultima ei dorinţă, aceea de a-i trimite pe ieromonahul Antonie şi pe ierodiaconul Lavrentie cu Sfânta Împărtăşanie.

Cei doi ucenici s-au întors în mănăstirea lor, vestind egumenului cele ce au descoperit în peşteră Sihlei, cât şi dorinţă Cuvioasei de a-i trimite pe cei doi monahi pe care ea însăşi îi numise. A două zi, potrivit dorinţei sale, ieromonahul Antonie, ierodiaconul Lavrentie şi cei doi ucenici s-au îndreptat spre peşteră. În faţă duhovnicului Antonie, Teodora şi-a mărturisit toate păcatele vieţii, primind cuvenită dezlegare, fiind împărtăşită cu Trupul şi Sângele Domnului. După acestea, împăcată cu Dumnezeu şi cu semenii, privind la cer a rostit cuvintele: ,,Slavă Ţie, Doamne, pentru toate!” şi a adormit întru nădejdea învierii şi a vieţii celei veşnice.

   La vremea potrivită, i s-a făcut slujbă înmormântării, chiar în peşteră, fiind de faţă şi alţi vieţuitori din obştea schitului Sihăstria, impresionaţi cu toţii de cele întâmplate.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: