Ganduri despre Nae Ionescu de Dan Ciachir

,,Gânduri despre Nae Ionescu” îşi merită pe deplin titlul, pentru că Dan Ciachir este în această carte mult mai prieten cu panseul, cu excursul, decât cu personalitatea lui Nae Ionescu. Spun asta fiindcă citind această carte am avut impresia că prea adesea Ciachir ne arată glazura, dar mai deloc ciocolata. Aş fi preferat ca lucrarea domniei sale să aibă mai multe ,,năisme” (expresie a autorului), ca acestea de pildă: ,,Noi punem într-o realitate ceea ce este în noi înşine” sau ,,La noi cartea nu reuşeşte să fecundeze viaţa publică”. Există însă şi multe puncte forte în această lucrare dedicată singurului filosof ortodox, aşa cum îl prezenta Părintele Galeriu. Dan Ciachir face o excelentă pledoarie pro teologumene, şi în acelaşi timp vine cu o reuşită apologie a teologului nespecialist (adică a mireanului care scrie şi cunoaşte teologie). Descrie mai apoi atmosfera interbelică pomenind adesea de Iorga, Noica, Eliade, M. Vulcănescu, Cioran, N. Crainic (aici arătând fascinaţia unui ev plin de intelectuali care trăiau şi respirau cultural la nivelul  cel mai înalt posibil), dar punctul cel mai tare al năistului Ciachir este invitaţia la lectură. ,,Te mănâncă” să-l citeşti şi să-l cunoşti pe Nae Ionescu din lucrările sale originale, de aceea D.C. lasă parcă într-o doară să se strecoare în cartea sa îndemnul sănătos: ,,Să nu citeşti cartea despre un autor, evită comentariul, citeşte-l pe el!”.

Personal l-am cunoscut pe Nae Ionescu prin intermediul unui articol teologic care mi-a arătat uriaşul talent, vorbesc de Funcţia epistemologică a iubirii, articol publicat în Studii Teologice. Şi dacă mai îmi este permis un punct de vedere, Nae Ionescu este de admirat prin aceea că a detestat vedetismul, ieşitul în faţă, publicatul de dragul de a mai publica ceva, ceea ce în limbaj creştin se traduce prin smerenie. Rămân cu aceste cuvinte în cap: ,, Nae Ionescu este un frământat, un solitar, un om care are curajul să spună nu ştiu sau să tacă”.

Anunțuri

One response to this post.

  1. Posted by dan georgescu on 23 Ianuarie 2011 at 11:42

    da..Nae Ionescu..mentorul spiritual al lui Eliade si al altor tineri fascinati de profesor..insa dc este sa evaluam cu dreapta masura tot impactul lui Nae,nu trebuie uitata duplicitatea lui politica,;pretentia de a fi mentorul lui Carol al doilea,al lui Codreanu,tentative esuate in cele din urma.era ceva de actor cabotin, de erudit,de ambitia continua de a fi „mentor”.In Nae Ionescu locuia un fel de „cruzime” referitor la dorinta sa de a indruma,de a se gravita in jurul sau.este evident ca a simtit seductia pe care o producea.personal cred ca Nae era locuit temporar si de lichea,in adevaratul sens al cuvantului.Adica natura psihopata a miscarii legionare(P.Pandrea da un verdict perfect:”miscarea mirosea a sange si tamaie”) ,mai bine zis,patetismul criminal al acesteia,nu l-a sesizat?chiar el care isi daduse o teza de doctorat in matematici?deci pe deplin inzestrat cu spirit analitic?hm..Nae s’a vrut un „maestru”,fara prea multe scrupule.A fost o personalitate fascinanta tocmai pentru ca era inzestra deopotriva cu geniu si fibra de lichea din port.Nae nu a avut in dictionar „masura”,bunul simt,s-a imbatat prin admiratia primita de la „ucenici”.s-a imbatat prea mult.
    asa ca domnule Dan Ciachir,n-ar strica sa aveti o privire mai riguroasa a ceea ce a fost Nae..marele teolog..Zugravirea lui ,in rol diabolic ,in tinda unei biserici,e si semn de invidie dar are si ceva adevar..de fapt si Codreanu avea aceasta cruzime de a se hrani din propriul cult.Rolul lui Nae, in definirea de sine a multor intelectuali interbelici, e foarte clar.dar acestia si-au pierdut total simtul critic.erau posedATi de spiritul naist.Filtrul acestor ucenici nu nai functiona.pacat..Sunteti prea „rasaritean ” in analiza domnule Ciachir.CEva realism latin ar fi exact ceea ce lipseste din portretul pe care-l oferiti despre Nae!.sa aveti curajul de a afirma ca Nae a fost si un excroc,un napoleon al constiintelor,chiar cu brutalitate. a facut comert cu ideile sale ,manipuland magistral studentii.magistral..

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: