Tanarul care era invidios pe print

Mai multe povestiri duhovnicesti  aici

Un tânăr care locuia într-un sat nu departe de curtea unui împărat era invidios pe prinţ, un tânăr care era exact de vârsta lui, motivul fiind; viaţa de huzur a fiului de împărat. El auzea de la oamenii din sat sau chiar de la părinţii săi ce isprăvi a mai făcut micul prinţ la nu ştiu ce bal, ori la o partidă de călărie, ori prin bâlciuri sau târguri.

Tânărul de la ţară muncea cam toată săptămâna ajutându-şi părinţi la gospodărie şi se odihnea sâmbăta după amiaza şi duminica după amiaza. El ar fi vrut aşa, după mintea lui, ca în timpul acesta când nu muncea să aibă şi el activităţi ca ale prinţului. Dar nu putea avea acestea; odată, fiindcă era sărac şi a doua; fiindcă nici timp nu avea prea mult duminica dimineaţă, fiind dus de părinţii săi la Biserică. Este adevărat că părinţii săi nu-l duceau cu forţa la Sfânta Liturghie, el fiind un tânăr credincios şi cu frică de Dumnezeu, căruia îi plăcea să se închine şi să se roage.

Dar tot avea aşa o mâhnire gândind că în vremea în care el nu ştie decât de Biserică, prinţul era prin târguri cumpărându-şi lucruri scumpe, pe la partide de călărie sau pe la comedii şi bâlciuri. Într-o zi, după Sfânta Liturghie de duminică, auzi nişte vecini discutând despre prinţ şi se apropie să audă ce zic aceia, care oricum povesteau în gura mare.

Fiul de împărat fusese în acea dimineaţă de duminică la bâlci şi acolo a încălecat un ponei care a dat cu el de pământ atât de tare, încât l-a lăsat fără suflare. După ce şi-a venit în simţiri l-au dus la doctori şi aceştia i-au spus că v-a umbla o perioadă destul de mare în cârje căpătând mai multe beteşuguri.

Tânărul nostru auzind acestea – curios lucru! – dintr-o dată nu mai fu invidios absolut deloc pe prinţ. Şi-şi dădu seama că îşi dorea multe din cele pe care le are prinţul, dar nu şi beteşugul său.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: