Parintele Arsenie Boca – O taina nedescifrata a Ortodoxiei

– interviu cu preotul Lucian Răzvan Petcu, paroh al Bisericii Drăgănescu, pictată în întregime de cel supranumit ,,Sfântul Ardealului”-

 Pe urmele părintelui Arsenie Boca, afli un om care a cunoscut sfinţenia călăuzind mii de oameni spre bucuria pe care ţi-o dau credinţa şi privilegiul de a fi în marea familie a lui Hristos. Despre Arsenie Boca s-a spus că este unul dintre cei mai mari sfinţi români, mulţi au vrut să–i scoată în evidenţă darul înaintevederii şi al proorociei, alţii aşteaptă canonizatea sfântului de la Prislop; peste toate astea rămâne însă dragostea specială pe care acest părinte a purtat-o fiilor şi fiicelor sale duhovniceşti. Mustra uneori, mai dădea câte un canon, era uneori exigent, aspru cu pacatul, dar niciodată nu s-a dat în lături în a pansa rănile duhovniceşti ale celor care îi cereau ajutorul. O carte deschisă despre acest minunat părinte este Biserica „Drăgănescu”, situată nu departe de capitala României şi cunoscută ca fiind Capela Sixtină a ortodoxiei româneşti. Am vizitat in două nduri acest sfânt locaş şi bineînţeles nu am scăpat ocazia de a realiza un scurt interviu cu preotul paroh Lucian Răzvan Petcu, un părinte care l-a cunoscut personal pe Arsenie Boca şi căruia i-a fost proorocit de către sfântul de la Prislop că va sluji aici. Misiunea de a sluji la „Drăgănescu” nu este tocmai uşoară în condiţiile în care biserica este vizitată şi de turişti veniţi chiar din Japonia. Părintele paroh nu-şi face un titlu de glorie din a vorbi despre pictura lui Arsenie Boca şi nici nu pomeneşte des de minunile care s-au întâmplat aici, în vremea în care sfântul a lucrat la pictura bisericii. Părintele Arsenie a lucrat la această pictură vreme de 15 ani. Pe lângă scenele consacrate în pictura bisericească, dar interpretate într-un stil personal, Părintele Arsenie a introdus aici şi compoziţii întru totul originale, cu un vădit rol catehetic. Practic, vorbim de o predică vie în culori.

 – Părinte Lucian Răzvan Petcu, este adevărat, sfântul locaş de la Drăgănescu are acest avantaj uriaş legat de această pictură care face parte din tezaurul ortodoxiei româneşti. Trebuie însă să recunoaştem că biserica nu arată exact aşa cum ar trebui!

 – Biserica trece printr-o a doua fază de consolidare. Urmează să mai bat pe la nişte uşi pentru a obţine nişte bani pentru încheierea lucrărilor în execuţie. Exteriorul trebuie refăcut, dar ne preocupă şi interiorul, fiindcă peste pictura originală a părintelui Arsenie Boca s-a depus un strat de fum. Am luat măsura să nu mai aprindem lumânări aici decât foarte rar, în Sâmbăta morţilor. Însă trebuie să recunosc, pictura nu mai are strălucirea originală, oricât am îngrijit noi de ea.

 – Ce materiale a folosit părintele Arsenie la această pictură?

 – Nu ştiu să vă spun exact. Părintele avea o tehnică specială. Să reţinem că vorbim de tempera, nu de frescă, iar tempera nu rezistă foarte mult. Avem de gând ca atunci când vom restaura şi pictura să nu stricăm nimic şi să chemăm profesionişti în domeniu. Pe ici pe colo avem crăpături şi acolo se lucrează mai greu la restaurare.

 – De ce este considerată unicat Biserica de la Drăgănescu?

 – Pentru că nu există nicăieri în lume o astfel de biserică. Pictura îi dă o notă de originalitate neîntrecută. Este unicat fiindcă şi părintele Arsenie este unicat. Şi prahovenii au o legătură cu părintele Arsenie Boca prin aceea că a fost trimis aici să picteze de Savian Bunescu, un preot care avea o cumnata, Maica Zamfira care s-a nevoit la o mânăstire din Sinaia. Cât a pictat, părintele a stat în casa parohială de peste drum. A locuit aici aproape 20 de ani şi e de reţinut că venea mult popor aici, sute, poate mii de oameni pe zi care-l căutau pentru un sfat. Părintele avea un dar de la Dumnezeu mai rar întâlnit. Spunea păcatele şi ale bunicilor celor cu care vorbea. Nişte lucruri pe care nu le ştiam despre bunicii mei le-am aflat chiar din gura sa. Avea un har pătrunzător, o putere dumnezeiască de a cunoaşte omul într-o fracţiune de secundă. În acelaşi timp era un om smerit, deşi a fost aproape de Dumnezeu şi de om urmând modelul lui Iisus Hristos. Părintele Arsenie Boca este şi va rămâne o mare taină încă nedescifrată a Ortodoxiei româneşti.

2 responses to this post.

 1. Felicitari pentru blog! Romania va crestina Europa prin marii sai duhovnici !
  Ar trebui sa fim mandri ca suntem romani!
  Nu va deranjeaza daca trimtem oameni de la
  http://duhovnicii.blogspot.com/ la acest articolul ?
  Lasa-ti un link la http://duhovnicii.blogspot.com/ un blog in care gasiti despre : Parintele Arsenie Boca,Parintele Arsenie Papacioc , Parintele Ilie Lacatusu , Parintele Ilarion Argatu ,Parintele Ilie Cleopa , Parintele Lavrentie Strove , Parintele Nicolae Steinhardt , Parintele Paisie Olaru, Parintele Benedict Ghius , Parintele Serafim Popescu , Parintele Paulin Lecca , Parintele Dometie Manolache ,Parintele Sofian Boghiu , Parintele Ghelasie de la Frasinei , Parintele Proclu Nicau , Parintele Ioanichie Balan , Parintele Iulian Lazar , Parintele Constantin Galeriu , Parintele Dionisie Ignat , Parintele Adrian Fageteanu , Parintele Mina Dobzeu , Parintele Iustin Parvu , Parintele Petroniu Tanase , Parintele Ioan Iovan , Parintele Teofil Paraian , Parintele Rafail Noica , Parintele Gherontiu Puiu

  Răspunde

 2. Posted by Balasoglu Florin on 15 iulie 2012 at 14:35

  Este un inceput al viitorului!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: