Minunile Creatiei

O minunată întrajutorare observăm şi între pă­sările călăuză şi melifagi.

Melifagii sunt animale carnivore ce trăiesc în Africa, puternice, leneşe şi agresive. Seamănă cu bur­sucul european. Lungimea corpului nu ajunge la un metru. Marea lor slăbiciune este mâncatul mierii, după care sunt ahtiaţi. Fiindcă le e mai greu să descopere fagurii de miere primesc ajutorul unor păsări călăuză, nişte păsări mici, asemănătoare cu ciocănitoarea. Sunt nişte păsări parazit, fiindcă îşi aruncă ouăle în cuibu­rile altor păsări. La fiecare picior au patru gheare, două în faţă şi două în spate. Se hrănesc cu insecte, dar le place mult şi mierea, pe care nu o pot mânca dacă nu colaborează cu melifagii.

Să cercetăm această minunată colaborare. Păsă­rile călăuză zboară din creangă în creangă şi, scoţând un ţipăt ascuţit şi sălbatic la flecare douăzeci de me­tri, dau semnalul, îndată ce îl aud, melifagii le urmea­ză. Când pasările se opresc, înseamnă că au ajuns la locul unde se află un fagure sălbatic. Melifagul îşi dă seama unde se află fagurele şi, cu labele sale puterni­ce şi ghearele tăioase ale labelor din faţă, care sunt numai bune pentru săpat, îndepărtează tufişurile, pie­trele, pământul – dacă e nevoie, poate săpa la o adâncime de doi metri – apuca fagurele şi mănâncă laolal­tă miere, ceară şi albine, până se satură. Ce rămâne, este la dispoziţia păsării călăuză.

Dacă melifagul nu ar săpa, pasărea singură, doar cu puterile ei, n-ar fi în stare să facă nimic. O pasăre mică, având un cioc mic. nu izbândeşte nimic. Pe de altă parte, nici animalul, fără îndrumarea păsării călă­uză nu ar putea găsi fagurele albinelor. Ar fi nevoit ore de-a rândul să stea pe o piatră sau pe un trunchi de copac, pândind mişcările albinelor, lucru destul de obositor şi cu rezultate îndoielnice. Colaborarea din­tre pasăre şi animal se dovedeşte astfel foarte utilă pentru amândouă.

(Arhim. Gouvalis)

Un slide show despre ,,minunile creaţiei” găseşti la:

http://www.edituracristimpuri.ro/Multimedia-colectie-3.htm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: